Nieuws uit het Launch Cafe

Gezocht: Stagiair startups en innovatie

Launch Café is dé hotspot voor startups in Groningen. Wij zijn de thuisbasis voor tientallen startups, jonge ondernemers en nerds. Per jaar organiseren wij ongeveer 80 meetups en doen er alles aan om de meest inspirerende plek voor startups uit Groningen te zijn en te blijven.

Kom jij ons team versterken?

Vanaf februari 2018 zijn we opzoek naar 3 stagiairs van verschillende studierichtingen. Heb je interesse? Stuur ons via het onderstaande contactformulier een korte motivatie + CV.

Ready to launch!

5 jaar na het ontstaan van Launch Cafe hebben wij, net zoals andere startups, al grote sprongen gemaakt. Onlangs is het Launch Café door het magazine Intermediair uitgeroepen tot “beste buiten de deur werkplek” van Groningen. In de landelijke verkiezing pakten wij zelfs de bronzen medaille! Launch Café is een broedplek voor startups. Wij zijn een hechte community, hebben allemaal een passie voor het ondernemerschap en hebben geen 9 tot 5 mentaliteit.

De startups Tvilight, AttachingIT en DAPP zijn allemaal in het Launch Café begonnen… Help jij de volgende generatie startups met hun lancering?

Functie omschrijving (we zoeken 3 stagiairs!)

Veel startups werken in het Launch Cafe aan nieuwe ideeën die binnenkort gelanceerd gaan worden. Tijdens je stage ga je deze startups helpen met marktonderzoek, commerciële strategie en marktimplementatie. Dit gaat natuurlijk niet helemaal zonder voorbereiding: je stage begint met een ‘bootcamp’ om meer te leren over startups en innovatie.

Tijdens je stage is je rol is adviserend, meedenkend en meewerkend. Je leert in korte tijd heel veel nieuwe bedrijven kennen en je bent naast de bedrijfsvoering in het Launch Cafe, sparringspartner van de startup founders en Launch Cafe’ers. Wie weet sta jij wel aan de wieg van de nieuwe Facebook, Snapchat of Uber!

LaunchLab

Om startups nog beter te helpen is in februari 2016 het LaunchLab gestart. Dit is een multidisciplinair team van 3 HBO stagiairs, die in de vorm van korte sprints veel verschillende startups binnen het Launch Café ondersteunen.

Het LaunchLab team van februari – juli 2017

In opdracht van het Launch Café en afhankelijk van jouw kennis en interesse word je ingezet op korte, maar uitdagende opdrachten van verschillende startups. Dit kan zijn: het schrijven van een marketingplan, het bedenken van een marketingstrategie, het onderzoeken van de gebruikerservaring van bijvoorbeeld een app of andere functionele tool. Dit alles in samenwerking met de andere stagiairs.

Het LaunchLab heeft sinds de editie al een heleboel interessante projecten uitgevoerd. Denk daarbij aan het verkennen van nieuwe markten, pricing strategieën, conversie/ usability tests en creatieve sessies met ondernemers. Wat je precies gaat doen bepaal je zelf, samen met je LaunchLab collega’s en de ondernemer.

Functie-eisen

Voor deze uitdagende stage omgeving zoekt het Launch Café een drietal kandidaten voor het samenstellen van een multidisciplinair team:

– Je volgt een HBO opleiding en bent op zoek naar een meewerkstage.
– Je bent assertief
– Ondernemend
– Communicatief en sociaal vaardig
– Affiniteit met internet

Ben je al ondernemer? Of volg je de opleiding Communicatiesystemen, Human Technology/ IPO of Commerciële Economie? Dan heb je zeker een streepje voor!

Voor september 2017 zijn we voorzien. Wil je stagelopen vanaf februari 2018? Stuur ons een berichtje via het onderstaande formulier.

Wil jij stage lopen in een innovatieve omgeving en direct een groot netwerk opbouwen? Herken jij jezelf in de bovenstaande criteria? Dan is dit een hele mooie start voor het begin van jouw carrière!

Rabobank is partner van het Launch Cafe

Het Launch Cafe heeft een partnership gesloten met de Rabobank. Op donderdagen kom je René Hoekstra van de Rabobank regelmatig tegen in het Launch Cafe, op die manier wordt de Rabobank nóg toegankelijker voor ondernemers. 

Rene, vertel… Waarom gaat een bankier in het Launch Cafe zitten?

“Het bruist in de stad Groningen onder andere door alle initiatieven van startups. In het Launch Cafe bestaat een community, waar ondernemers, ZZP’ers en startups samen werken en elkaar sterker maken. Rabobank is een actieve bank voor (startende) ondernemers. Logisch dat we ook graag deel uitmaken van de community in het Launch Cafe en ons netwerk beschikbaar stellen.”

Neem contact op met Rene Hoekstra
Rene.Hoekstra@rabobank.nl
Tel: 06-30857378 of 050-5868665
LinkedIn: https://nl.linkedin.com/in/renelhoekstra

René Hoekstra, Accountmanager MKB, is om de donderdag aanwezig in deze inspirerende omgeving. Heb jij vragen over financiële zaken (betalingsverkeer, bedrijfsfinanciering, lease, verzekeringen), over je ondernemersplan, branche-informatie of gewoon even sparren. Dat kan! Je kunt gemakkelijk een afspraak met hem maken via Telegram of WhatsApp. En anders kom je hem vanzelf een keer tegen aan de lunchtafel of ergens op de werkvloer.

Meer tips en trics

Is René er even niet? Via de speciale website ikgastarten.nl vindt je handige tips, tricks en ervaringen voor het starten van een onderneming. Hierop staan dagelijks tips, verse nieuwtjes, succesverhalen en handige links voor en over startende ondernemers. Deze website is een zeer uitgebreide en nuttige bron van informatie, waar iedere ondernemer zijn of haar voordeel uit kan halen.

Rabobank.nl Ik ga starten.nl

Bereslim viert 3 miljoen bekeken digitale prentenboeken!

bereslim-2

Ondernemers in het Launch Café uitgelicht: Bereslim

 

Digitale prentenboeken en adaptieve, evidence-based spellen voor peuters en kleuters.

Bereslim maakt geanimeerde prentenboeken en educatieve games voor peuters en kleuters. Sinds januari 2016 doen ze dit vanuit het Launch Café en vieren binnenkort dat er 3 miljoen BerenslimmeBoeken zijn bekeken door jeugdleden van de bibliotheek.

De digitale prentenboeken die Bereslim maakt, zijn van bekende auteurs zoals Max Velthuijs en Yvonne Jagtenberg. Veel verhalen zijn ingesproken door bekende Nederlanders, waaronder Frank Groothof (Sesamstraat), Carice van Houten, Georgina Verbaan en Yvon Jaspers. En de animaties zijn onder andere van de hand van tweevoudig Gouden Kalf winnaar John Croezen.

 

Slim en adaptief leren

Bereslim was een project van Jeugd GGZ-instelling Molendrift. In 2015 is er onder leiding van Esther Bright een bv zonder winstoogmerk van gemaakt, dat wil zeggen dat Bereslim de inkomsten investeert in nieuwe content.:“Ik ben zelf in het onderwijs begonnen, dus ik vind het belangrijk dat kwaliteit altijd voorop staat, en niet het maken van winst.”

Bereslim maakt daar zo’n 5 prentenboeken per jaar van en inmiddels staat de teller op 63. Het zijn geanimeerde prentenboeken, waarin het verhaal tot leven wordt gebracht met bewegende figuren, stemmen, geluidseffecten en achtergrondmuziek. Om de taalontwikkeling optimaal te stimuleren, beantwoorden de kinderen tijdens het voorlezen vragen over het verhaal. De vragen helpen om de nieuwe woorden beter te leren en om de verhaallijn beter te begrijpen.

En het resultaat? Kinderen die een half uur met BereslimmeBoeken werken, leren gemiddeld 5-6 nieuwe woorden per dag, waar ze gewoonlijk 2-3 nieuwe woorden per dag leren.

 

3 miljoen bekeken boeken, 900 miljoen muisklikken

Bereslim taart

In januari 2016 kwam Sarah Bonsing als uitgever bij het bedrijf. De twee kenden elkaar al, omdat ze eerder allebei bij Noordhoff Uitgevers werkten. “We werken ook nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden”, vertelt Sarah. “Het is fantastisch dat het onderzoek echt onderstreept dat onze educatieve boeken en spellen werken. Er zijn al 5 promotieonderzoeken afgerond, en eind dit jaar promoveren er nog twee mensen op ons werk.”

De boeken en spellen zijn adaptief; Bereslim volgt het speelgedrag en muisgedrag en biedt zo vervolgvragen op maat aan. Dit levert natuurlijk een hoop data op. “We hebben nu zo’n 900 miljoen muisklikken en muisbewegingen in totaal verzameld”, aldus Sarah. “En we hebben nu een hele mooie mijlpaal bereikt, want onze boeken zijn nu in totaal 3 miljoen keer bekeken in bibliotheken en overall al 11 miljoen keer.”

 

Van Flash tot VR, van flexplek tot kantoor

De komende tijd maken ze de eerste stappen naar Virtual Reality. “We willen in januari 2017 tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling al iets moois kunnen presenteren”, vertelt Esther. “Maar eerst gaan we onze mijlpaal van 3 miljoen bekeken boeken vieren. We organiseren op 5 oktober, in samenwerking met de Bibliotheek Hoogezand-Sappemeer, een feestelijke middag rondom de Kinderboekenweek.”

Bereslim gaat daarnaast ook verhuizen. “We zijn hier in het Launch Café begonnen met het huren van een flexwerkplek, maar dat werd al snel een vast bureau, omdat Maarten ons team kwam versterken. En nu verhuizen we naar een kantoor, waar eerst het Fablab zat. Zij verhuizen nu naar de kelder van het Launch Café. We zijn hier dan ook gebleven vanwege alle leuke mensen die hier ook werken en het feit dat er echt moeite voor je gedaan wordt om je advies te geven en je met anderen in contact te brengen.”

Startup Assist Donar – Startups, basketbal en borrels

 

Basketbalclub Donar start met ingang van het nieuwe basketbalseizoen met een nieuw initiatief om ondernemerschap en werkgelegenheid in de regio te stimuleren: Startup Assist Donar. Op maandag 26 september was de aftrap (of eigenlijk tip-off, zoals het bij basketbal heet), met een persconferentie en borrel in het Launch Café.

Donar klinkt misschien niet als de eerste keuze om startups te begeleiden, maar tijdens de persconferentie legt Marieke Abbink, bestuurslid commerciële zaken bij Donar uit welke rol de club kan spelen:

“Het ontbreekt startups in de beginfase vaak aan een vruchtbaar netwerk, kennis en middelen. Donar kan hierbij helpen door startups in contact te brengen met haar eigen Businessclub.”

Volgens Abbink wordt de deelname voor startups aan die club betaald door de gevestigde bedrijven. Maar het gaat dan niet alleen om een netwerk: “als een startup bijvoorbeeld juridische vragen heeft, nou, wij hebben geloof ik drie advocatenkantoren in onze club. Die verbinding willen we leggen. Sportwedstrijden zijn de basis maar daar omheen kan je van alles aan netwerkactiviteiten en bijeenkomsten organiseren.”

Het is de bedoeling om dit jaar minimaal 25 startups te laten instromen in de businessclub van Donar. De club krijgt daarbij hulp van de gemeente, de Hanze en de RuG, maar werkt ook samen daarin met GasTerra, Hanzevast, Univé, Bossers & Cnossen, NNZ, Launch Café en BENK Advocaten. Na het eerste jaar, waarin een gevestigd bedrijf het lidmaatschap voor de startup betaalt, staat de startup voor de keuze: zelf verder in de businessclub, of niet.
Tijdens de persconferentie boven in het Launch Café werd ook de eerste startup die meedoet bekend gemaakt: Profileermij. Deze startup is een carrièreplatform dat ook loopbaanadvies en -begeleiding geeft. Overigens is het jonge bedrijf ook geen onbekende in het Launch Café, want in 2013 zijn ze in het Launch Cafe begonnen met hun startup.

Snelste HP Workstation ter wereld in het Launch Café

Sinds kort staat in het Launch Café het devicelab, een werkruimte die ingericht is met de nieuwste apparaten van HP. Waaronder de HP Z840 Workstation die onder andere wordt gebruikt door bedrijven als Pixar en Dreamworks. Deze supercomputer met een 64 GB werkgeheugen is één van de snelste in zijn soort en kan door dit enorme werkgeheugen snel switchen tussen verschillende grote programma’s. De Z840 Workstation beschikt daarnaast over een 2×12 core Intel Xeon processor.

Iemand die veel gebruikt maakt van deze computer in het Launch Café is designer Zulfugar Eyvazov, hij gebruikt de computer voor het maken van zijn designs en is erg enthousiast. “ Op mijn eigen laptop kost het vaak wat tijd om te switchen tussen grote programma’s op de HP Z840 Workstation is dit probleem verleden tijd. Het uploaden van mijn pencil library is ook binnen enkele seconden klaar, normaal kost dit erg veel tijd” Later vult hij nog aan dat de kleuren ook veel beter tot hun recht komen door de HP Dreamcolor monitors. “Op mijn eigen laptop zijn de kleuren op het scherm vaak anders weergeven dan de kleuren op de geprinte designs, het scherm is zo gekalibreerd dat er geen verschil ontstaat tussen de versie op het scherm en de uiteindelijk geprinte versie.” Buiten de inspirerende omgeving van het Launch Café om, is de HP Z840 Workstation een van de voornaamste redenen waarom Zulfugar hier komt werken.

Daarnaast staan de HP Z1 Workstation en de QHD en 4K monitors van de Dreamcolor-lijn in het Devicelab. Ook is sinds kort de HP Sprout in gebruik. Dit apparaat van HP heeft een ingebouwde 3D-scanner en beamer en maakt het mogelijk om objecten te projecteren op een touchpad. Met de in-house 3D-printer van het Fablab biedt dit de mogelijkheid om je ontwerp daar af te laten drukken.

In bovenstaande video laat Wouter Zijlstra zien wat de mogelijkheden van de HP Sprout zijn.