Internet & wifi netwerk in het Launch Cafe

In het Launch Cafe wordt het internet geregeld door Greatwaves. Dit bedrijf is drie jaar geleden gestart in het Launch Cafe en sindsdien zijn ze elke dag bezig met wifi. Dat gaat echt verder dan een paar kastjes ophangen, deze mensen zijn echt hartstikke nerd als het om wifi gaat.

Internet (en wifi) is in voor ondernemers en startups heel belangrijk, dat merk je pas echt als er een keer een storing is. Zonder internet kan je niet werken, dat is lastig als je werkplekken verhuurt. Daarom hebben we Slimmer Wifi gevraagd om echt heel erg goed wifi voor ons aan te leggen. Het is niet alleen snel en stabiel, het werkt altijd en we hebben een paar mooie extra’s:

Twee internetverbindingen

Allereerst heeft het Launch Cafe niet één maar twee internetverbindingen. Een snelle glasvezelverbinding en een kabelverbinding als reserve. De firewall/router zorgt er voor dat als er een probleem is op één van de internetlijnen dat er dan automatisch wordt overgeschakeld naar de andere lijn en er een melding gaat naar deze gasten.

Overal wifi zenders en overal dekking

Het Launch Cafe heeft overal in het pand supersnel wifi, en dat zeggen we niet alleen zelf maar we wonnen er zelfs een prijs mee als beste buiten-de-deur-werkplek van Groningen. In het pand hangen in totaal 22 wifi zenders om er voor te zorgen dat het wifi perfect is. Het pand is volledig uitgemeten. In alle ruimtes, vergaderruimtes, bel ruimten en gemeenschappelijke ruimtes is het wifi altijd snel, ook als er veel mensen zijn.

Dagelijks zijn er 300-400 apparaten in het Launch Cafe online. Het netwerk is ingericht op grote meetups (100+), hackathons, vergaderingen en skype gesprekken zijn geen enkel probleem.

Privé netwerken (VLAN)

Het Launch Cafe netwerk is een publiek netwerk waar je makkelijk mee kan verbinden. Heb je liever je eigen verbinding dan kun je bij ons een privé netwerk afnemen. We maken van een wifi naam naar keuze aan waar alleen jij mee kan verbinden, overal in het pand. Dat kan handig zijn als je met je collega’s samen een development omgeving gebruikt of als je extra privacy & security wil. Hierbij bestaat ook de mogelijkheid tot een vaste aansluiting bij de vaste werkplekken én kunnen we IP Adressen statisch maken voor jullie.

De snelheid van het internet

Overal binnen het Launch Cafe hebben we een modern wifi netwerk. Over 5ghz (dat is nu standaard) halen apparaten gemiddeld een latency van 1 à 2 ms en een snelheid van +/- 90 mbit download en 90 mbit upload. De latency is de reactiesnelheid tussen jou en het internet, dus 1 à 2 ms is heel snel. Maar belangrijker; het is altijd stabiel en je wordt er nooit afgekickt.

Altijd online, zelfs als de stroom uitvalt

Het netwerk van het Launch Cafe is uitgevoerd met een noodstroom voorziening. Dat betekent dat je zelfs kan doorwerken als het stroom is uitgevallen. Niet dat dat vaak voorkomt natuurlijk 😉

Live monitoring & onderhoud

Om het wifi netwerk binnen het Launch Cafe altijd snel te houden wordt het gemonitord. Zo kunnen we direct zien of alle wifi zenders goed werken. Mocht er een storing zijn dan wordt hier gelijk wat aan gedaan. Ook wordt het geheel systeem maandelijks onderhouden zodat het altijd veilig en snel blijft.

Specs sheet voor de échte nerds:

 • 22x wifi b/g/n/ac zenders met 3×3 mimo, band steering.
 • Volledig uitgemeten wifi netwerk met heatmaps & wifi planning.
 • Enterprise grade Mikrotik Cloud Core router.
 • VLAN Trunking naar de accespoints voor privé wifi netwerken in eigen VLAN.
 • 1000 mbit full duplex switching door het hele pand met HP/Ubiquity Edgeswitches.
 • Fibre internetverbinding van Ziggo 100/100 synchroon Premium EVC met 1:1 overboeking en 24/7 support.
 • Coax backup verbinding van Ziggo 300/30 asynchroon .
 • Automatische failover met SIP ondersteuning.
 • 1800 watt APC Smart UPS als stroombeveiliging en accu.
 • PoE voeding voor alle access points vanuit een centrale switch
 • Live monitoring van alle apparatuur met 24/7 support .
 • Geschikt voor meetups en lan party’s met 1.000+ deelnemers (dat past alleen niet in het gebouw).

Meer nieuws van het Launch Cafe

Nieuwe fase voor Launch Cafe

Nederlands Geplaatst op 23 november 2021
NIEUWS! In de zomer van 2020 hebben Niek en Koen afspraken gemaakt met de eigenaar van het pand (Solide Vastgoed) over de positie en toekomst van het Launch Cafe. Per 1 januari... lees verder

Launch Cafe en Kwadraat samen verder

Nederlands Geplaatst op 11 september 2020
In 2012 is het Launch Cafe begonnen als startup en starters hotspot in de binnenstad van Groningen. Geïnspireerd door concepten uit Silicon Valley en Berlijn, is het Launch Cafe... lees verder